Home » Informatie » Veiligheid

Belangrijke productinformatie en veiligheid

Lekker slapen is heel belangrijk. Want dan heb je overdag alle energie om lekker te spelen, knuffelen of bij opa en oma op bezoek gaan. Tukkie's babyslaapzakken zijn heerlijk zacht en comfortabel en zien er ook nog eens leuk uit! Alles voor een goede nachtrust. Wij hebben voor ieder wat wils in de collectie: winterslaapzakjes, zomerslaapzakjes, slaapzakjes met en zonder mouwen, slaapzakjes in elke gewenste kleur en maat!

 

Met een babyslaapzakje krijgt je kind niet de kans om onder de deken te kruipen. Hierdoor is het risico op warmtestuwing en adembelemmering (en dus ook de kans op wiegendood) zeer beperkt. Daarnaast maakt een babyslaapzak het moeilijker om te draaien, je kind kan moeilijker uit bed klimmen en kan zich niet blootwoelen.

 

Bron: veiligheid.nl

 

Hier helpen we je op weg met het kiezen van de juiste maat en pasvorm.

 

MAATVOERING SLAAPZAKJES

Het is soms moeilijk om de juiste maat slaapzak voor jouw baby te kiezen. Welke maat het beste is, hangt voornamelijk af van de lengte van de baby. Baby's groeien het hardst in de eerste 6 maanden, zo'n 3 cm per maand. In de tweede helft van het eerste levensjaar is dat ongeveer 1,5 cm per maand. In het tweede levensjaar is de groei nog ongeveer 1 centimeter per maand en vanaf 2 jaar 0,7 centimeter per maand. 

Een veilige babyslaapzak moet goed passen. Dat wil zeggen dat de hals- en armopeningen niet zodanig ruim mogen zijn dat de baby in de slaapzak kan verdwijnen en er moet voldoende ruimte zijn voor het vrij bewegen van de benen. Richtlijn is om zo'n 15 cm ruimte bij de voetjes over te houden. Is de slaapzak korter dan is deze al snel te klein. Je kindje moet de beentjes volledig kunnen strekken in een slaapzak. Tukkie's slaapzakjes lopen aan de onderkant breder uit. De beentjes kunnen zo ontspannen in 'kikkerstand' liggen. Dit is goed voor de heupontwikkeling.

Voorheen werd de maatvoering van slaapzakjes aangeduid met de lengte van de slaapzak (dat wil zeggen: de lengte in cm van schouders tot onderkant slaapzak). De maatvoering is bij veel slaapzakjes nu aangepast naar onderstaande maten, om je te helpen met de juiste maat staat de lengte van de slaapzak in de kolom ernaast. Een baby van 82 cm zal nog net in een slaapzak van 80 cm passen, dus maatje 68/74 nodig hebben.

 

Maat Lengte (cm) Leeftijd
56/62 65 1 tot 4 mnd
68/74 80 4 tot 9 mnd
80/86/92 90 9 mnd tot 2 jaar
98/104/110 110 2 tot 5 jaar

 

TEMPERATUUR EN TOG-WAARDE

Beddengoed is bedoeld om het kind warm te houden tijdens de slaap. Maar tè warm kan gevaarlijk zijn. De warmte wordt bepaald door de temperatuur in de slaapkamer in combinatie met het beddengoed (kleding, slaapzak en eventueel een deken). Slaapzakken en dekens hebben een bepaalde TOG-waarde (Thermal Overall Grade) die aangeeft hoe warm ze zijn. Vanuit de wetenschap is het advies om een baby niet warmer toe te dekken (bij een kamertemperatuur van 16-18 graden) dan een TOG-waarde van maximaal 4.0. Dit houdt in dat de waarde van de kleding, de slaapzak en eventueel een deken en laken bij elkaar opgeteld wordt. Samen mag dit niet meer dan 4.0 zijn.

 

De TOG-waarde geeft de warmteweerstand en de isolatiewaarde van producten aan. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en beter het product isoleert. Hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, hoe minder hoge TOG-waarde je nodig hebt. Ook kleding (bijvoorbeeld een romper) geeft een bepaalde TOG-waarde af

 

Hierbij een overzicht van de maximale TOG-waarde bij verschillende kamertemperaturen:

  • 16-19 °C kamertemperatuur - 2.5 TOG (luier + romper + deken);
  • 20-22 °C kamertemperatuur - 2.0 TOG (luier + romper/laken + deken);
  • 23-24 °C kamertemperatuur - 1.0 TOG (luier + romper/laken);
  •    +24 °C kamertemperatuur - 0.5 TOG (alleen luier).

 

TOG-WAARDE EN TUKKIE

Doordat wij bij Tukkie veel verschillende stoffen gebruiken is er geen eenduidige TOG-waarde vast te stellen. Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen. Een slaapkamertemperatuur van 16 - 18°C is ideaal. De winterslaapzakjes met mouwen van Tukkie (gewatteerd met fiberfill) zijn prima geschikt voor een slaapkamertemperatuur van 16 - 18°C.

 

Bron: veiligheid.nl

 

VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Laat de baby nooit met speendoekjes en speenkoorden slapen en gebruik deze alleen onder toezicht.

 

DRAAGDOEK VEILIG GEBRUIKEN

Veiligheid staat bij Tukkie voorop. Voor goed advies over juist en veilig dragen van je kindje adviseren wij een draagdoekconsulent in te schakelen. Het is belangrijk dat de baby goed ondersteund en rechtop zit, en dat de ademwegen (neus, mond) vrij zijn en het gezicht zichtbaar is. Het kinnetje moet niet op de borst kunnen zakken. 

 

WASVOORSCHRIFTEN

Voor al onze producten adviseren wij de volgende wasvoorschriften:

– Mild wasprogramma op 30 graden
– Niet geschikt voor de wasdroger
– Slaapzakjes liggend of hangend laten drogen

- Slaapzakjes en andere producten niet strijken!